MAST er mere end blot en elitesatsning. Det er et læringsfællesskab, som giver tryghed, anerkendelse og tro på tingene for de unge sejlere, der ofte falder fra i overgangen fra ungdom til elite. Den tidligere landsholdssejler Nikolaj Buhl gør sit til at fastholde Marselisborg-talenterne i sporten ved at sørge for struktur og mentalt overskud i dagligdagen.
Én af sejlsportens evige udfordringer er, at de unge tit falder fra i teenageårene, hvor fokus på skole, venner og meget andet bliver større end hidtil. Det er blandt årsagerne til, at Marselisborg Sejlklub for et lille halvt år siden fødte MAST – Marselisborg Sailing Team, der er ambitiøs elitesatsning for klubbens unge talenter.
Udover at fastholde de unge i sporten er det erklærede mål at forme egne talenter, der inden for en overskuelig fremtid kan kæmpe med om OL-medaljer. Det kræver et vedvarende arbejde med den enkelte sejler, fortæller Nikolaj Buhl, der er ny sportsmanager i MAST.
– Vi har en stærk gruppe af elite- og talentcentersejlere i MAST, der elsker sejlads og er dygtige til det. De er i en alder, hvor mange falder fra, fordi de føler sig overset, og dér bliver det min opgave at hjælpe dem med at forene private og sportslige drømme. De er drevet af udvikling, men er på et stadie, hvor de har brug for mere end bare forældrene bag sig, forklarer Nikolaj Buhl.
– MAST knytter bånd mellem klub og sejler, men det er i høj grad et læringsfællesskab, hvor de kan bruge hinanden og dele erfaringer internt. Det handler om at skabe sammenhæng og perspektiv, og så skal resultaterne også nok følge med, tilføjer han og håber, at første MAST-sejler kan gøre sig gældende i OL-sammenhæng i 2024.
Vigtigt at føle sig som del af en gruppe
To af sejlerne i MAST er netop blevet studenter. Det åbner flere døre og stiller større krav til struktur i det daglige, når der skal jongleres med uddannelse, venner og andre interesser. Derfor er et fællesskab som MAST afgørende, mener 19-årige Caroline Mikkelsen, der sejler 29er i MAST og efter sommerferien starter i 3.G.
– Overgangen fra klub til Elite- og Talentcenter Aarhus er svær, men jeg synes, den bliver meget nemmere, når man er en del af et fællesskab som MAST. Det er en slags bindeled, som sikrer, at man stadig føler sig som en del af en gruppe, selvom man måske ikke længere træner fast i Marselisborg, fortæller Caroline Mikkelsen.
Træningen foregår nemlig i Aarhus Internationale Sejlsportscenter med sejlere fra klubber i hele landet. Med MAST-logoet på sit tøj og på sin båd bliver Caroline hver træning mindet om, hvor hun kommer fra, og hvad der er vigtigt – nemlig at samle, at holde fast og give videre til de kommende MAST-sejlere, som hun frivilligt træner i Marselisborg. Selvom projektet er nyt, tror hun på, at MAST i fremtiden vil hjælpe med at holde på de unge sejlere.
Caroline Mikkelsen drømmer på kort sigt om at dygtiggøre sig i 29eren, før hun kan tage det svære spring til 49erFX, hvor den ultimative drøm er OL.
Aarhus har et inkluderende sejlsportsmiljø
Både MAST og faciliteterne i det relativt nye sejlsportscenter i Aarhus skaber fornemmelsen af øget professionalisme, og det er også vigtigt for at fastholde de unge sejlere i miljøet, mener Nikolaj Buhl, der især peger på infrastrukturen og samarbejdet mellem uddannelsesinstitutioner og et inkluderende Aarhus som vigtige for ungdommen.
– Jeg oplever, at det er nemt at blive inkluderet i sejlsportsmiljøet i Aarhus. Alle er søde, gode til at vidensdele og åbne over for nye sejlere. Intet snobberi. Samtidig ligger fire klubber på stribe med et stort opland og god kommunikation med omkringliggende gymnasier, universiteter og Aarhus Kommune, der bidrager med diverse sportslinjer, forklarer Nikolaj Buhl om, hvorfor Aarhus generelt er et fantastisk sted at folde sejlsportstalentet ud.
Med rammerne på plads har Nikolaj Buhl tid til at fokusere på det, han er bedst til. Nemlig at støtte sejlere, dele ud af erfaringer og bidrage med inputs til den undervurderede psykologiske del af sporten.
– Jeg er stor tilhænger af den måde, som Finn (Elite- og Talentcenter-chef Finn Beton, red.) arbejder på, hvor mennesket kommer før sejleren. Jeg kan godt lide at arbejde med det mentale og den personlige udvikling. Det gør jeg blandt andet ved faste udviklingssamtaler, råd og hjælp til at strukturere hverdagen for sejlerne, fortæller Nikolaj Buhl.
28-årige Nikolaj Buhl har sejlet 49er i fem år som en del af sejlerlandsholdet. I øjeblikket ser han og sejler Michael Hansen hinanden an med henblik på et samarbejde, men på den lange bane drømmer han om at gå trænervejen. For nylig blev han tilknyttet MAST-projektet som sportsmanager. En funktion, såvel han som sejlerne forventer sig meget af.